Altevita BASMATI RYŽA 500g
Popis
Tento typ ryže je charakteristický dlhými, štíhlymi zrnami a charakteristickou orieškovou chuťou a arómou. Jeho príchuť sa odráža aj na samotnom názve ryže, "basmani v hinduistickom preklade znamená "kráľovná vôní". Túto zvláštnu chuť aj svoju výnimočnú kvalitu získa ryža basmani vďaka svojej príprave, t.j. dvojročnému sušeniu zŕn.
Ryža basmani je typickou súčasťou indickej kuchyne, pestuje sa však aj v Pakistane. Výnimočná je nielen so svojou chuťou, ale aj so svojím zložením. Vyznačuje sa nízkym glykemickým indexom, po jej konzumácii sa hladina cukru zvýši len nepatrne, je schopný znížiť hladinu cukru i cholesterolu krvi. Je bezlepková, môžu si ju dopriať aj chorí s celiakou. Je ľahko stráviteľná, má málo kalórií, môže byť vhodnou súčasťou diét. Jej najkvalitnejšou a najzdravšou variantou je hnedá, prírodná forma, ktorá sa neupravuje a dostane sa na trh v jej čisto prírodnej forme. Ma rozdiel od jej bieleho variantu, hnedá basmani ryža neprejde ani lúpaním, leštením či brúsením, všetky jej prírodné vlastnosti sa zachovajú.
Ryža basmati obsahuje všetky makronutrienty: sacharidy, tuky a bielkoviny, veľa minerálnych látok (železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík, selén, zinok, meď, mangán a molybdén), ako aj omega-3 mastné kyseliny, z vitamínov B a E, biotín, kyselinu pantoténovú (vitamín B5) i listovú. Kyselina pantoténová je dôležitá pri metabolizme tukov a sacharidov, listová znižuje riziko srdcovocievnych ochorení.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.